2 مرداد؛ آغاز سال 1529 باستانی تبری مبارک

ساخت وبلاگ

همه ساله از دوم مرداد ماه خورشیدی، سال باستانی تبری یا مازندرانی آغاز می شود. سالشمار کهن مردم تبرستان، همان گاه شماری باستانی ایرانی است که با اجرای یک روز کبیسه در کنار 5 روز پتک، از 133 سال پیش از مبدا هجری خورشیدی، در فردینه ماه باستانی تبری در دوم مرداد ماه هجری خورشیدی ثابت ماند.

هرسال باستانی مازندرانی یا تبری دارای 12 ماه سی روزه، با افزوده 5 روز پتک یا پنجه، و نیز یک روز کبیسه به نام ششک یا ششگاه است. مردمان کوهستان، جنگل و جلگه های مازندران 12 ماه سال را زمینی و ماههای قمری را آسمانی نامگذاری کردند  و در کنار برگزاری آئین های ملی و باستانی، فرایض دینی و اسلامی را انجام می دادند.

در تقویم باستانی تبری، بهار سرد 50 روز، بهار گرم 50 روز، تابستان 85 روز، پائیز سرد 50 روز، زمستان 80 روز، پتک 5 روز، و شیشک روز کبیسه است. 5 روز پتک، یا 6 روز در سال کبیسه، جزو روزهای سرد بهار به شمار می رود.

فرق سال باستانی مازندرانی با سال شمسی در این است که این سال 125 روز پس از بهار خورشیدی آغاز می شود. نخستین روز باستانی تبری یعنی آغاز سال نو مازندرانی، از اول فردینه ماه که مصادف با دوم مرداد ماه خورشیدی است، آغاز می شود. امسال نیز از دوم مرداد ماه جاری مصادف با نخستین روز فردینه ماه، سال 1529 باستانی تبری آغاز خواهد شد.

ماههای باستانی مازندرانی عبارتند از: فردینه ماه، کرچه ماه، هره ماه، تیرماه، مردال ماه، شروینه ماه، میرماه، اونه ماه، ارکه ماه، ده ماه، وهمنه ماه و نوروزماه از فرس قدیم که  در برخی از مناطق کوهستانی مازندران هنوز هم از این نام ها استفاده می شود.

به قلم: صمد صالح طبری


برچسب‌ها: گاهشماری, گاهشماری تبری, مازندران, گاهشماری مازندران, صمد صالح طبری روستای ییلاقی گت کلا...
ما را در سایت روستای ییلاقی گت کلا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mgatkolayesabza بازدید : 209 تاريخ : يکشنبه 8 مرداد 1396 ساعت: 18:51